Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στον Δήμο.


 


   Του Απόστολου Στεργιάδη
Ενεργοί Δημότες Χαλκηδόνος

  Διανύουμε αναμφίβολα μια πρωτόγνωρα δυσμενή περίοδο οικονομικής κρίσης και τα αποτελέσματά της βιώνουμε καθημερινά. Ο Δήμος στην δύσκολη αυτή περίοδο της πατρίδας μας θα πρέπει να φανεί αλληλέγγυος στους δημότες και την επιχειρηματικότητα. Η μικρομεσαία επιχείρηση, ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης της Ελλάδας, η βιοτεχνία και οι βιομηχανίες στα πλαίσια του Δήμου μας και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, αποτελούσαν πάντα την οικονομική και κοινωνική δύναμη του τόπου μας. Θεωρούμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
   Από τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ως Νέα Δημοτική αρχή είναι η καταγραφή της υπάρχουσας επιχειρηματικής δύναμης του Δήμου μας. Μια καταγραφή με κατηγοριοποίηση ώστε να δίδεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις του Δήμου μας για συνεργασίες μεταξύ τους, για ελαχιστοποίηση των μεταφορών, των πρώτων υλών και γενικά η διεύρυνση της ομοειδούς αγοράς στα όρια του Δήμου μας.

  • Δημιουργία Γραφείου Εργασίας και Επιχειρηματικότητας στο δήμο, γραφείου που θα λειτουργεί με συμμετοχή των επιχειρηματιών, σε εθελοντική δράση και με την ευθύνη του Δήμου να συντονίζεται η διάχυση - μετάδοση των πληροφοριών για συνεργασίες, προγράμματα επιδοτήσεων και ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, από Εθνικούς ή Ευρωπαϊκούς πόρους.

  • Προβολή του Δήμου μας μέσω Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, την δημιουργία ιστοσελίδας του Δήμου μας που θα έχει ευθύνη την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Έναν σύγχρονο κατάλογο των επιχειρήσεων του Δήμου μας.

  • Επαναδιαμόρφωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και την δημιουργία νέου ΓΠΣ που θα συμπεριλάβει όλο τον Δήμο μας ως μια ενιαία μονάδα έχοντα ως γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

  • Μείωση των δημοτικών τελών ώστε να γίνει ελκυστικότερη η επιχειρηματικότητα στον τόπο μας.

  • Ελαχιστοποίηση του χρόνου έκδοσης της άδειας προέγκρισης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, και αν είναι δυνατόν σε 48 ώρες.

  • Προστασία και την προβολή των τοπικών προϊόντων με καθιέρωση "Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης" (ΠΟΠ) για σειρά εξαιρετικών προϊόντων της περιοχής, όπως είναι το κρασί και το τσίπουρο Αγχιάλου, Ν. Μεσήμβριας, Γέφυρας, τα καρπούζια Καστανά, Προχώματος, Βαθυλάκου, κλπ., καθώς και τη δημιουργία χώρων μόνιμης έκθεσης και πώλησης των τοπικών προϊόντων.

  • Προώθηση και ενίσχυση των γιορτών τοπικών προϊόντων ώστε να δοθεί πραγματικά ο χαρακτήρας της διαφήμισης του προϊόντος. Γιορτές όπως η γιορτή κρασιού της Αγχιάλου και Γέφυρας, η γιορτή καρπουζιού του Καστανά και η Ζωοπανήγυρη των Κουφαλίων θα πρέπει να δοθεί μια πραγματική και σύγχρονη διάσταση της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

  • Μια Οικογιορτή για την προώθηση των βιολογικών προϊόντων θα ήταν μια ιδέα που θα βοηθούσε τους βιοκαλλιεργητές του Δήμου μας που τα τελευταία πολλαπλασιάζεται το ενδιαφέρων στα όρια του Δήμου μας.

  • Προώθηση του τουρισμού: 

α) αρχαιολογικού τουρισμού με την παρέμβαση στην αρχαιολογική υπηρεσία ώστε ο Μακεδονικός τάφος τον Άγιο Αθανάσιο να γίνει επισκέψιμος,
β) Νεότερης πολεμικής ιστορίας του τόπου μας με την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στην Γέφυρα,
γ) Ενίσχυση και προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στο μοναστήρι των Κουφαλίων.
   Η επιχειρηματικότητα είναι η κορωνίδα της οικονομίας και ανάπτυξης του τόπου μας και θα πρέπει να τη δούμε με την απαραίτητη σοβαρότητα, με σοβαρές προτάσεις, και συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους, χωρίς λαϊκισμούς και αδιαφορία από τις αρχές που τόσα χρόνια βιώνουν οι συνδημότες μας.

3 σχόλια :

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΕΛΙΔΑ 1.

      ΟΛΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΥΟ ΣΕΛΙΔΕΣ…

      Φίλοι και φίλες, συσσωρεύοντας την αγανάκτηση μου, αποφάσισα να ανεβάσω την επιμέρους δυσαρέσκεια μου, πηγάζοντας από όλα αυτά που εξαγγέλλονται το τελευταίο καιρό, από διάφορους υποψήφιους των επερχόμενων εκλογών, Μαΐου 2014, προσπαθώντας με ζήλο και πάθος να μειώσουν την νοημοσύνη μας, για να μας αρπάξουν την ψήφο.
      Εξαγγελίες προγραμματικών δηλώσεων, ή ομιλίες ή βιντεάκια, ή αναρτήσεις σε διάφορα μπλόγκς, που μας παραπέμπουν κάθε άλλο παρά σε παρωδία.
      Που δεν συμβαδίζουν καθόλου με την πραγματικότητα που ζει κάθε οικογένεια του απλού δημότη, όπως λένε και στη λαϊκή γλώσσα,
      Ο ΧΟΡΤΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟ, στους εν λόγο κυρίους αρμόζει.
      Και θα ρωτήσει ο κάθε απλός αναγνώστης. Γιατί τα λες ρε Αντώνη όλα αυτά;
      Διότι ο κάθε νοήμων αντιλαμβάνεται, ότι από τους υποψηφίους δημάρχους, και δημοτικών συμβούλων, κανένας δεν αναφέρεται με σαφήνεια, και ξεκάθαρα λόγια, το πώς θα προβεί όταν θα εκλεγεί στην άμεση επίλυση των βασικών καθημερινών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η οικογένεια κάθε απλού δημότη, είτε είναι άνεργος – άνεργη, είτε εξαθλιωμένος ελεύθερος επαγγελματίας, είτε είναι ακόμη ο ποιο εξαθλιωμένος αγρότης, και πόσο ακόμη οι σημερινοί νέοι – νέες μας, έχοντας όνειρα και ενέργεια, χωρίς να έχει ασχοληθεί κανένας αρμόδιος μέχρι σήμερα το πώς θα την αξιοποιήσουν, (χωρίς απασχόληση συνεχούς εργασίας), παρά μόνο να τους ξεγελούν με ολίγων μηνών σεμινάρια, προβλήματα που τα έχει δημιουργήσει η κεντρική εξουσία των γνωστών μεγάλων κομμάτων Ν.Δ. και Π.Α.Σ.Ο.Κ. και η κάθε δημοτική αρχή να είναι συνένοχη, και απαθής οδηγώντας ένα δήμο σε τέλμα.
      Κανένας δεν μίλησε για την δημιουργία θέσεων συνεχούς εργασίας, από ουσιώδης υποδομές δημοτικής ανάπτυξης, το οποίο θα απασχοληθούν άμεσα με τον οποιοδήποτε λειτουργικό τρόπο, άνεργοι δημότες – δημότισσες αποκλειστικά από το δήμο Χαλκηδόνος.
      Κανένας δεν μίλησε τι μηχανισμό στήριξης θα δημιουργήσει βοηθώντας κατά άμεση προτεραιότητα τους ελευθέρους επαγγελματίες του δήμου μας.
      Κανένας δεν μίλησε για την δημιουργία μηχανισμού στήριξης για τους παλαιούς αγρότες, αλλά και δημιουργία προϋποθέσεων για την αγροτική ανάπτυξη, όπως και παρότρυνση καινούργιων αγροτών (μιας και είμαστε κατά πλειοψηφία αγροτική περιοχή).
      Κανένας δεν μίλησε για ουσιώδεις ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος, εντός και εκτός των οικιστικών συγκροτημάτων του δήμου.
      Όλοι μιλούν με την μέθοδο της αοριστίας, και με ασάφεια στα λόγια τους, όπως καταπολέμηση ανεργίας, περιβάλλον, απορρίμματα, εθελοντισμός,, ενέργεια, πολιτισμός. Ναι κύριοι αλλά πως;
      Δώστε μας ένα ειλικρινές ξεκάθαρο στίγμα, το πώς θα δώσετε λύσεις.
      Οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο και μόνο το κοινωνικό όφελος, και όχι προσωπικά οφέλη ή τις διάφορες γνωστές συντεχνίες.

      ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕΛΙΔΑ 2 ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ

      Διαγραφή
  2. ΣΕΛΙΔΑ 2

    Βγαίνουν μερικοί και λένε εμείς διατελέσαμε δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, και έχουμε εμπειρία. Σε τι;
    Πείτε μας τα ουσιώδης έργα υποδομών ανάπτυξης που κάνατε, και σε τι ωφέλησαν το κοινωνικό σύνολο, και σε ποιον δήμο;
    Φυσικά ως ώριμοι άνθρωποι δεν θα αναφερθείτε στις διάφορες κρασπεδοβαφές πλατεών, ή αλλαγή κάποιας τραμπάλας, ή τσουλήθρας, αλλά ούτε και σε έργα που είναι καθήκον σας να κάνετε, για το οποίο και για αυτό εκλεχτήκατε. Και έτσι θα έχετε την ευκαιρία να σας ξανά ψηφίσουμε, αλλά θέλουμε λόγια με σαφήνεια και όχι αοριστίες.
    Παράλληλα έχουμε νεοεισερχόμενες παρατάξεις, που δημιουργήθηκαν από κομήτες πρόσωπα άλλων παρατάξεων, ή ακόμη από άτομα που δεν είχαν ποτέ καμιά σχέση με δραστηριότητες ή ενέργειες κοινωνικού ή συλλογικού χαρακτήρα. Και γίνονται προφήτες με παχιά λόγια, χωρίς ουσία, δίχως και αυτοί να έχουν σαφήνεια, τρόπων λύσεων στα προαναφερόμενα καθημερινά προβλήματα. Δίχως κανένα προοδευτικό ξεκάθαρο στίγμα, και από αυτούς.
    Κύριοι υποψήφιοι, είμαι λίγο καυστικός απέναντι σας, διότι είναι αρκετά παράδοξο, και φιλόδοξο να χρησιμοποιείται ως ανάχωμα της πολίτικης σας αναρρίχησης, την μείωση της νοημοσύνης των συνδημοτών σας.
    Διότι όταν μια κοινωνία βιώνει την παράλογη οικονομική κρίση, εξαθλίωση, που επέβαλλαν τα δυο γνωστά μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται και του αρμόζει περισσότερος σεβασμός και ειλικρίνεια, από την μεριά των οποιοδήποτε παρατάξεων και υποψήφιων προσώπων, και όχι κοροϊδία για να αρπάξετε τυχοδιωκτικά την ψήφο του, κυρίως για δική σας πολιτική εκλογική φιλοδοξία.
    Φυσικά όλοι εσείς θα αναρωτηθείτε γιατί διέθεσα χρόνο να αναφερθώ σε όλες τις παράξενες συμπεριφορές ορισμένων υποψήφιων, η όλη αναφορά μου διακατέχετε από μεγάλη ανησυχία, για την ανάπτυξη του δήμου μας, η οποία επηρεάζει το παρόν και το μέλλον των επομένων γενιών.
    Και αυτό γιατί οι εκλογές του Μαΐου 2014, είναι πάρα πολύ σοβαρές, οι οποίες θα είναι και ορόσημο για τα επόμενα χρόνια. Γι αυτό εδώ επιβάλλεται να σκεφτούμε σοβαρά, την επιλογή των προσώπων που θα ψηφίσουμε, και εμπιστευτούμε, κατά πόσο είναι άξια και ικανά να δώσουν ουσιώδεις λύσεις, σκέψεις μακριά από κομματικές επιλογές (προσοχή τα πολιτικά παπαγαλάκια), διότι δεν χωρούν κομματικές επιρροές στις δημοτικές κοινωνίες, μόνο άξια και ικανά πρόσωπα, για ένα καλύτερο δήμο Χαλκηδόνος.
    Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας που μοιράστηκα την δυσαρέσκεια μου. Και ελπίζω η όλη διατύπωση της δυσαρέσκειας μου να ωφελήσει στην επομένη των εκλογών, με ένα δήμο Χαλκηδόνος να έχει αυτό που του αξίζει, ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΥΗΜΕΡΙΑ-ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΕΥ ΖΩΙΑ.

    Ευσταθιάδης Αντώνιος.
    Κάτοικος Δημοτικής Κοινότητας Βαθυλάκου.
    Απλός Δημότης του Δήμου Χαλκηδόνος.






    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλώ να είστε Κόσμιοι και Πολιτισμένοι στα σχόλιά σας σύμφωνα και με το ύφος και το στυλ του blog
- Ένα όνομα (ή ψευδώνυμο) θα βοηθούσε πολύ στον διάλογο.
- Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια θα διαγράφονται και αντίγραφά τους είναι στην διάθεση οποιουδήποτε τα ζητήσει επώνυμα.

Δείτε επίσεις:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...